Sunday, November 15, 2015

Tawau holiday trip.....

Tawau....yes...Tawau....last week kali ke dua aku ke sini....byk perkara2 yg aku tak dpt buat ms 1st visit aku dulu....kali ni aku berjaya buat....but still ada beberapa lagi aktiviti yg aku tak dpt buat....tak berjaya nk masuk pulau2 kt area Semporna....tak berjaya pergi tgk Tiger scuba area.....tapi takpe....yg penting dpt tgk kawan baik aku kt sana....misi kali ni aku bwk geng buddies aku yg lain....noly & tun....Alhamdulillah...memasing enjoy sgt2 kali ni....

Misi food hunter aku kt Tawau ni pon ada yg tak berjaya aku buat....nk mkn lobster.....haihhhhhh.....tp makanan2 kt sini mmg best!! aku mmg nk mkn pisang cheese....kelapa blend....nasi kuning....mee tauhu...seafood...sup payau....nasi lalap...semua ni berjaya di penuhi....yeaaayyyyyy!!!!!

1st day - kami smpi Tawau dlm kol 10am....sampai2 je kt Tawau ni terus pegi makan sup payau....lps tu kitorg pegi balung river....saje jln2 tgk air sungai kt sana....sejuk weehhhhh...air dari bukit berdekatan....dlm kol 3pm kitorg br check in kt hotel....stay kt My Inn Hotel....lps jamak zohor & asar....rehat2kan bdn kejap...lps maghrib kitorg pegi umah hong2...dinner kt sana....lauk2 mmg legend....sardin...suhun goreng kicap...telur dadar...sotong goreng tepung...ikan goreng...ni semua lauk2 zaman study dulu weehhh...dlm kol 11pm.....blk hotel...memasing terlantar kepenatan & kekeyangan....jet lag pon ade gak kot....hahahahaa

2nd day - pg2 hong2 hantar sarapan....nasi goreng sardin & air sirap...sedap tau sirap kt Tawau ni...xtau la lain sgt2 rasa sirap ni....dlm kol 10am kitorg tros pegi kedai kristal...mmg lama bertandang dlm kedai tu...mcm2 kitorg beli & tempah...lps tu pegi pasar gantung...carik brg2 kayu jati....dlm kol 4pm blk semula ke hotel utk solat...lps isyak kitorg pegi mkn seafood....mcm2 kitorg amik...udang masak butter...sotong masak telur masin...sayur kangkung goreng belacan...sayur baby kailan masak tiram...ikan merah masak stim halia...hg semuanya hanya RM200 je tau....termasuk air.....sgt2 puas hati....dlm kol 11pm kitorg blk hotel & masing2 tido dlm kekeyangan lagi....hehehehee

3rd day - dlm kol 9am kitorg pegi kedai kristal sekali lagi sbb brg2 yg kitorg tempah dh siap...ade yg shopping lagi kt kedai ni...lps tu cari lunch....aku mkn nasi lalap ayam....perut dh kenyang....tros pegi pasar tanjung...beli brg2 kering & amplang....settle beli brg2 kt pasar tanjung tros pegi ke Semporna..perjalanan ke Semporna ambil masa satu jam...dlm kol 4pm smpi kt Semporna....best sgt2....jln2 atas jeti tgk ikan besar....ptg2 mcm tu teruja kitorg tgk laut tu sgt2 sibuk...bersimpang siur tgk bot2...sampan2 & segala kenderaan atas laut tu mundar mandir....YES!!!sgt2 sibuk kt laut tu...lama jugak aku tgk pergerakan2 org2 Tawau kt atas laut tu....hahahahaha....dlm kol 7pm kitorg kembali ke Tawau...

ms perjalanan pulang...berlaku satu peristiwa yg mmg takkan aku lupakan...ms tgh2 perjalanan tu...tetibe cermin kereta hong2 berkabus...serius mmg kitorg tak nmpk jalan...smpikan fazlee termasuk lorong sebelah...huhuhuu...aku ckp kt hong2 mmg cermin kereta ni berkabus...utk dptkan kepastian...aku suluh cermin sebelah aku guna lampu handphone...lps tu aku padam blk lampu tu...tergamam kejap...then aku suluh lagi...otak aku tros ligat pikir...yg noly tros marah aku...katanya....'akk suluh lagi, noly tampar akk'...hahahahaa...nk tau tak apa yg aku nmpk???aku nmpk kt cermin sebelah aku tu bekas tapak tgn...mmg mcm br je ade sesuatu yg tepek tapak tgn kt cermin tu...aku cuba ukur2 kot tgn aku ke...tp lain saiz tu...hahahahhaa...cermin kereta hong2 masih lagi berkabus...kt otak aku mmg nk suruh fazlee bukak cermin kereta bg angin luar mask kejap...tp aku batalkan sementara waktu...lps beberapa minit br aku suruh diorg bukak cermin kereta...ms tu aku yakin takde dh 'benda2' tu folo kitorg...alhamdulillah...lps beberapa minit kitorg open air...cermin kereta dh terang semula....tros fazlee naikkan cermin.....smpi kt Tawau tros kitorg dinner....ms tu aku ceritakan kt diorg apa yg aku rase....terkejut muka hong2...fazlee senyum2 je...yg noly ckp dia mmg dpt rasa 'benda' tu ade...byk kt jln sebelah aku...hehehee...mlm tu mmg kenangan sgt2 la...

4th day - it time to going back.....kitorg check out dlm kol 11am...tros hong2 bwk g mkn nasi kuning & mee tauhu....yippiiiii....dlm kol 12 lebih...fazlee bwk jln2 kg kt area Tawau & tgk laut kt kg berdekatan...sbb flight blk kol 4pm...puas pusing2 jln kg & tgk laut....tros g airport...dh timbang2 semua...lepak2 kejap kt airport sementara tggu check in time....flight kitorg delay 15minit...exactly kol 4.30pm br kitorg terbang blk ke KL.....Good Bye Tawau....see u again next time!!!!


                                                        it time to say Good Bye Tawau!!!


Welcome to Semporna!!!


With my BFF


From left - Fazlee, hong2, noly, tun & me


sup payau


mee tauhu


nasi kuning


                                                                       kelapa blend


pisang cheese


*******korang pon try la pegi Tawau ye....kt sana mmg best...shopping pon best....makan2 pon best....apepon buku holiday 2015 aku ni masih belum tutup lagi....nx month ade lagi percutian aku...kali ni bersama2 keluarga aku....inshaaAllah....

SEE YOU MY NEXT POSTING!!!!!!

Saturday, October 3, 2015

i'm back!!

hampir setahun aku tak mem'blogging' ni....'busy' sgt2.....anyway...aku tak bekerja ngan Vale dah...sekarang aku kembali bekerja dgn Suria Resort....tmpt kerja lama aku suatu ketika dahulu....tapi masa tu aku berkerja di cawangan Terengganu...kali ni aku hanya di HQ je....aku kena kawal cawangan Bentong & Cherating.....

Sebenarnya aku nak kembali buat 'full set of account'....lepas bertahun2 dalam 'shared service company'....aku rasa 'knowlegde' aku dalam akaun makin pudar....tu sebab aku kembali gigih buat akaun....lagipun aku nak mendaftar sebagai akauntan berdaftar...tu yg perlu buat kerja akaun ni kembali.....inshaaAllah...moga misi aku kali ni berjaya.....



Di pintu masuk Suria Hot Spring Resort Bentong


dalam bilik resort....3 biji katil single utk setiap bilik...

utk view resort ni....aku akan post kt entry yg lain nanti ye.....apepon...jom singgah di Suria Resorts kami.....